Over de naam Terracotta

In de Bijbel worden mensen ook wel ‘aarden vaten’ genoemd. Een kruik of pot van klei. Gevormd door de  Pottenbakker. Je zou dus kunnen zeggen dat we een soort Terracottapot worden genoemd. En zo kwam de naam Terracotta in me op als een prachtig beeld van ons mensen. Kwetsbaar. Ja. Zomaar kapot. Maar wél gevormd zoals onze Pottenbakker, onze Schepper, God, ons wilde hebben. Mooi. Uniek. Allemaal op onze eigen manier, onze eigen vorm. Precies goed. Alleen, soms vergeten we hoe we bedoeld zijn. Hoe Hij ons gemaakt heeft. We zitten misschien gevangen waardoor niemand ons écht kan zien. Of we vertonen barsten en scheuren omdat het leven zwaar was, omdat mensen om ons heen niet zorgvuldig met ons om zijn gegaan. Dan mogen we in therapie gaan om weer zichtbaar te worden, om herstel te ervaren. Om die prachtige kruik te worden zoals God ons bedoeld heeft. Om te gaan staan op eigen benen. En om ons te laten vullen met die kostbare Schat.

In therapie gaan we ‘naar de bron’. De bron. Vroeger werd met aardewerk kruiken altijd water gehaald bij de put of de bron. Om je kruik te vullen moest je dus naar de bron. In therapie gaan we ook naar de bron. Op twee manieren. In therapie gaan we op zoek naar de bron van ons probleem. We kunnen pas echt veranderen als we inzicht krijgen in, en afstand nemen van, onze bedrieglijke overtuigingen over onszelf en de mensen om ons heen. Dan mogen we nieuwe overtuigingen leren. Overtuigingen die berusten op de waarheid. Alleen dan zal nieuw, gezond gedrag aangeleerd kunnen worden. Alleen dan zullen we groeien. We zullen dus naar de kern, naar de bron van ons probleem op zoek moeten.

Als christelijk therapeut put ik bovendien uit de Bron van mijn leven, Jezus. Alleen bij Hem vind ik mijn échte identiteit. Alleen door Hem zal ik cliënten kunnen begeleiden op weg naar de waarheid.